fbpx

Kuo ypatinga duona su raugu?

Jeigu nesate pažįstami su raugu, tai jis, paprastai tariant, yra miltų ir vandens mišinys, kuris, laikui bėgant, ima rūgti. Rūgimo metu susidaro gerosios lactobacillus bakterijos ir ima daugintis natūralios mielės. ⁣

Raugas padeda duonelės tešlai iškilti, o pačiai duonai suteikia reikalingo minkštumo, drėgmės ir nuostabaus kvapo. 🍞 ⁣

Būtent raugas daro mūsų duoneles ypatingomis, o mes nuolatos rūpinamės juo – „maitiname“ ir auginame, kad niekada nepritruktų.

Tradicines savo duoneles kepame iš ruginio raugo, o kituose savo kepiniuose mielių taip pat nenaudojame.

⁣Taigi, kuo duonelė, kepama su raugu, yra geresnė už keptą su mielėmis ir koks raugo poveikis mūsų sveikatai?

Teigiamai veikia mūsų žarnyno mikroflorą.

⁣Rauge esančios gerosios lactobacillus bakterijos pagamina įvairių junginių, kurie teigiamai veikia mūsų žarnyno mikroflorą.

Raugas veikia kaip natūrali apsauga nuo sveikatai pavojingų pelėsių.

⁣Būtent dėl šios priežasties tokiai duonai nereikia naudoti dirbtinių konservantų ar kitų nenatūralių priedų.

Duona ilgesnį laiką išlieka šviežia.

⁣Čia vėlgi pasitarnauja rauge esančios gerosios bakterijos, kurios neleidžia duonai sugesti.

Raugas leidžia sumažinti ar visai atsisakyti duonos kepimo procese dažnai naudojamo cukraus.

⁣Kadangi tešlai pagaminti naudojamas natūralus raugas, fermentacijos metu išsiskiria natūralūs cukrūs, kuriais minta natūraliai miltuose esančios mielės. Taigi, pridėtinis cukrus šiame procese nėra būtinas.

Raugas suteikia duonai išraiškingą skonį ir aromatą.

Ruginis arba kvietinis duonos raugas suteikia duonelei švelnios ir malonios rūgštelės aromatą.

Su raugu kepta duona yra sotesnė.

⁣Duonelėje, keptoje su raugu, išlieka daugiau skaidulų. Tad suvalgius tokios duonos pusryčiams, tikėtina, kad išliksime sotūs ilgesnį laiką.

Duona, iškepta naudojant raugą, nepelija.

Taip yra dėl Pediococcus pentosaceis gerųjų bakterijų, esančių rauge. Jos neleidžia veistis kenksmingam pelėsiui. Nors laikui bėgant ji apdžiūva, tačiau išlieka tinkama vartoti. Ilgiau pasovėjusią duonelę galima paskrudinti skrudintuve arba orkaitėje ir ji vėl bus tokia pat skani.

⁣Komentaruose pasidalinkite, į ką pirmiausia atkreipiate dėmesį pirkdami duonelę?⁣

Įrašas paruoštas pagal Vaidos Kurpienės straipsnį „Kas yra duonos raugas ir kodėl jis grįžta ant mūsų stalo?“

Norite paragauti su raugu keptos duonelės? Išbandykite mūsų populiariausią – tradicinę duonelę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Darbo laikas: II-VI 8–14 val. Tel. nr.: +370 676 43 655, +370 693 39 875

Got it!
X